Usein internetin keskustelupalstoilla keskusteltaessa palkoista, menevät käsitteet bruttopalkka ja nettopalkka sekaisin. Nettopalkan määrittely ja laskeminen on siis syytä aloittaa näiden kahden käsitteen määrittelystä.
Bruttopalkka
Tästä palkasta ei ole vielä vähennetty mitään veroja tai muita lain alaisia vähennyksiä. Tämä palkka ilmoitetaan esimerkiksi työpaikkailmoituksissa, mutta se ei ole se mitä sinulle jää loppupeleissä käytettäväksi. Tästä otetaan vielä paljon monenlaisia maksuja pois, jolloin saadaan nettopalkka, eli niin sanottu käteen jäävä palkka. Koska jokaisen ihmisen verot ovat yksilökohtaisia, on täysin mahdotonta verrata samasta työstä saatavaa nettopalkkaa. Tämän vuoksi erilaisissa palkkavertailuissa puhutaankin aina bruttopalkasta. Lisätietoa bruttopalkasta löydät täältä.
Nettopalkka
Nettopalkka on se rahasumma joka sinulle jää käyttörahaksi kaikkien verojen ja lainmukaisten kulujen jälkeen.
Nettopalkan laskeminen
Bruttopalkasta pääsemme nettopalkkaan vähentämällä siitä verot ynnä muut kulut. Veroihin vaikuttaa muun muassa asuinpaikkakunta, ikä, kirkkoon kuuluminen, lainat ja lasten lukumäärä. Näin saadaan jokaisen oma perusveroprosentti. Suomessa on käytössä progressiivinen verotus. Tämä tarkoittaa, että verotus on sitä suurempi, mitä enemmän rahaa tienaat. Progressiivisen verotuksen suurin tarkoitus on suomalaisten tuloerojen vähentäminen.
Esimerkiksi 20000 euron vuotuisesta bruttopalkasta nettopalkka on n.18000 euroa, kun taas 60000 euron vuotuisesta palkasta nettopalkka on n. 40000 euroa. Näin 40000€ bruttopalkkaero onkin kutistunut 22000 euron nettopalkkaeroon.
Jokainen voi käydä laskemassa oman perusveroprosentin vero.fi palvelussa.
Lisäksi bruttopalkasta vähennetään 5,7 % eläkevakuutusmaksu ja 1,15% työttömyysvakuutusmaksu.
Lisäksi bruttopalkasta voidaan vähentää esimerkiksi ruokailuetuja ja autoetuja.
Verovähennyksillä säästät satoja euroja vuodessa
Nettopalkasta puhuessa ei voi olla mainitsematta verovähennyksiä. Verottaja myöntää automaattisesti joitain vähennyksiä, mutta tarkistamalla veroehdotuksen ja lisäämällä vähennyksiä voit säästää jopa tuhansia vuodessa.
Esimerkiksi tulonhankkimiskulujen omavastuu on 620 euroa. Jos teet töitä osaksi kotoa käsin, voit vähentää vaikka puhelinlaskut, nettilaskut, ammattikirjallisuuden ja lehdet. Jopa puhelimen ja tietokoneen hankinnan voit tällöin vähentää verotuksessa. Nämä tekevät yhteensä jo huomattavasti enemmän mitä omavastuu on. Tällöin saat siis veronpalautuksena osan ylimenevästä summasta.
Verovähennyksiä on paljon muitakin, kuten vaikkapa polkupyörävähennys. Kyllä, luit aivan oikein, jopa polkupyörän voi laittaa verovähennyksiin. Jo useamman vuoden on ollut sallittua vähentää 80 euroa vuodessa verotuksessa, jos kulkee päivittäin töihin pyörällä. Polkupyörä kannattaa siis ilmoittaa verottajalle varsinkin, jos muuten matkakulut jäävät alle 750 euron omavastuun. Vaikka siis kulkisitkin töihin autolla tai julkisilla. Verottajan sivuilta löydät lisää vastaavanlaisia vinkkejä.
Veronpalautukset säästöön
Perusvero prosentti on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Kuten jo edellä mainittiin, Suomessa verotus muuttuu tulojen mukaan. Eli jos olet laskenut veroprosenttisi hieman yläkanttiin alkuvuodesta saattaakin olla, että vuoden viimeiset kuukaudet voitkin tehdä töitä lähes nolla prosentilla. Tällöin bruttopalkkasi ja nettopalkkasi olisi jo hyvin lähellä toisiaan. Tietenkin voit myös maksaa hieman enemmän veroja jolloin tulet saamaan veronpalautuksia.
Veronpalautukset ovat tietenkin erittäin mukava asia ja lisäämällä tarkasti verovähennyksiä palautuksia voi kertyä sievoinen summa. Valtio jopa maksaa veronpalautuksille pientä korkoa. En kuitenkaan kannusta tämän vuoksi pitämään ylisuurta veroprosenttia, koska korko on pieni ja tällöin lainaat valtiolle rahaa lähes ilmaiseksi. Paremman tuoton saat rahoillesi sijoittamalla ne vaikka matalariskisiin rahastoihin.
Yhteenveto
Bruttopalkka on se palkka mistä ei ole vielä poistettu mitään. Nettopalkka on sama, kuin käteen jäävä käyttöraha. Kannattaa tarkastaa veroilmoitus ja huolehtia, että perusveroprosentti pysyy oikeana läpi vuoden. Ylimääräiset rahat kannattaa sijoittaa rahastoihin. Yllätyksenä nuorella työntekijänä saattaa tulle, että 2000 euron bruttopalkasta käteen jää harvemmin yli 1500 euroa.
Yleisesti ottaen työnteko ja nettopalkalla elely on kuitenkin taloudellisesti kannattavampaa kuin kotona makoilu ja television tuijotus.