Kuinka laskea loma-ajan palkka ja lomaraha?

Tässäpä vasta ikuinen työpaikan kahvipöydässä käytävä keskustelu. Tämä aihe nousee vuodesta toiseen pinnalle aina lomien lähestyessä. Loma- ajan palkalla tarkoitetaan sitä palkkaa, jonka saat ollessasi lomaillessa. Tämä koostuu peruspalkasta ja lomarahasta.

Lomaraha

Lomaraha on palkanlisä, jonka saat lomailua varten. Kulutuksesi kasvaa ollessasi lomalla, koska sinulla on huomattavasti enemmän aikaa tuhlata. Tämän vuoksi työnantajat maksavat lomarahaa. Tietenkin voit käyttää ylimääräiset mammonat ihan mihin itse haluat. Ei niitä ole pakko lomalla tuhlata. Itse asiassa kaikki työnantajat eivät edes maksa lomarahaa lomien yhteydessä. Jotkut maksavat lomarahat könttösummana kerran vuodessa.

Maininnan arvoinen asia on, että lomaraha ei ole mikään lakiin sidottu työnantajan velvollisuus. Lomaraha on sovittu työehtosopimuksessa. Teoriassa työnantaja voisi siis olla maksamatta lomarahoja, jos näin päättäisi.

Nyrkkisääntönä lomaraha on puolet loma-ajan palkasta.

Lisätietoa palkan laskusta löydät täältä.

Lomapäivät

Kuinka paljon sitä lomaa sitten saa? No se riippuu siitä, paljonko töitä on tullut tehtyä. Lomapäivät lasketaan aikavälillä 1.4 – 31.3. Tätä kutsutaan lomanmääräytymisvuodeksi. Eli jos olet työpaikassa töissä ensimäistä vuotta, et todennäköisesti tule saamaan täysiä lomapäiviä.

Kuukausipalkkainen

Jos olet töissä kuukausipalkkaisena, saat joka kuukausi 2,5 päivää lomaa. Eli vuodessa saat 30 lomapäivää. Ollessasi lomalla saat normaalin kuukausipalkan mukaista palkkaa.

Huomioi, että eri työehtosopimuksissa lomankertymiset vaihtelevat. Esimerkiksi kunnallisen yleisen virkaehtosopimuksen mukaan alle 15 vuotta töissä olleet saavat vain 28 päivää lomaa vuodessa. Toisaalta kvtesin alaisissa työpaikoissa lauantai ei kuluta lomapäiviä, kuten esimerkiksi metallialan työehtosopimus. Eli loppupeleissä lomaa on käytännössä saman verran. Jälleen nyrkkisääntönä voidaan pitää 2,5 päivää kuukaudessa.

Kuvitellaan, että esimerkiksi Mikko on ollut koko vuoden töissä sairaalassa. Hänelle on kertynyt täydet lomapäivät. Mikko on töissä kvtesin alaisessa työpaikassa. Hän aikoo pitää 3 viikkoa lomaa heinäkuussa. Kolmessa viikossa on 15 työpäivää. Eli, jos Mikon kuukausipalkka on vaikkapa 2000€, on hänen päiväpalkkana (2000€/20) 100 euroa. Näin ollen kolmelta viikolta palkka on (100€ X 15) 1500€. Lisäksi Mikko saa lomarahan, joka on puolet loma-ajan palkasta, eli 1500€/2=750€. Yhteensä Mikko saa siis kolme viikon lomaltaan palkkaa 2250€.

Vähintään 14 päivää kuukaudessa työskentelevät

Vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa työskentelevä saa 2 tai 2,5 lomapäivää kuukaudessa. Jos työsuhde on kestänyt alle vuoden lomapäiviä saa 2 kuukaudessa.. Jos taas työsuhde on jatkunut pidempään saa lomapäiviä 2,5 kuukaudessa.

Alle 14 päivää kuukaudessa työskentelevät

Jos työntekijä tekee alle 14 päivää töitä kuukaudessa, hänen loma-ajan palkka lasketaan prosentteina. Lomapäiviä hän kerryttää normaalin 2,5 päivää kuukaudessa. Jos työntekijä on 31.3 mennessä ollut töissä alle vuoden, on hänen prosenttinsa 9%. Jos hän on taas ollut töissä yli vuoden, on hänen prosenttinsa 10,5%. Tällä prosentilla lasketaan loma-ajan palkka peruspalkasta.

Esimerkiksi otetaan Tiina, joka on ollut töissä 12 kuukautta ja tienannut 6000€. Tiina on työskennellyt tänä aikana 80 päivää. Hän aikoo pitää viikon lomaa elokuussa.

Loma-ajan kokonaispalkka on 6000€ X 0,105 = 630€

Loma-ajan päiväpalkka on 630€/80= 7,88€

Tiina saa lomaviikoltaan siis loma-ajan palkkaa 7,88€ X 6 = 47,25€

Lisäksi vielä lomaraha 47,25€/2= 23,63€

Yhteensä Tiina saa 47,25€+23,63€= 70,88€

Tuolla rahalla ei vielä pitkälle pötkitä. Yleensä tosin niin sanotulle keikkatyöntekijälle loma-ajan palkka maksetaan jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Lomaa keikkatyöntekijät pitävät niin paljon kun lompakko antaa myötä.

Verot

Verot määräytyvät jokaisen oman verokortin mukaan. Jos maksat veroja kuukausipalkan mukaan, verotetaan lomarahaa lisätulona. Tällöin maksa lomarahasta melko paljon veroja, mutta saat vastaavasti jouluna palautuksena maksamasi ylimääräiset verot. Jos taas maksat koko vuoden tulojen mukaan, maksat lomarahasta saman verran veroa mitä normaalista palkastasi. Sinun pitää vain huolehtia, että olet ottanut lomarahan huomioon laskiessasi koko vuoden veroprosenttia.

Lisätietoja vuosilomasta löydät täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *